La República Catalana

News Comment/COMENTARI AL DIA

Olive Oil Harvest 2012 in the Ebro Delta/COLLITA D’OLI 2012 AL DELTA DE L’EBRE

Olive Oil Harvest 2012 in the Ebro Delta

by Josep C. Verges

Rodri_html_m3dd5e875

Josep C. Verges (left) and Rodri Tomas (right) harvest the big olive tree in the patio of the farm. Below: Angel Tomas starts the mechanical arm. The ground is covered in netting to catch the falling olives. Last: Regula Pfeiffer smiles at the harvest.

The spring rains multiplied the olives, but the autumn rains came too late to save the sevillenca olives, which are the earliest, and the morruda olives did not ripen. A year that could have been excellent, after the disastrous 2011, ended up just good.

Farm: Regula and Josep

Location: La Coma d’en Riba, El Perello (Catalonia)

Harvest: 10 and 11 December 2012

Yield: 22%

Acidity: 0.3º

Varieties: White Morruda 90% and Sevillenca 10%, picked from the tree.

Consumption: After the cold press, the oil settles for two months before decanting in February 2013.

Collita d’oli 2012 al delta de l’Ebre

per Josep C. Vergés

Angel_html_mbf8fb0e

Àngel Tomàs engega el braç mecànic. Tot el terra està cobert de borrasses per aplegar les olives que cauen. Dalt: Josep C. Vergés (esquerra) i Rodri Tomàs (dreta) descarreguen la gran olivera del pati de la finca. Baix: Règula Pfeiffer somrient de la collita.

Les pluges de la primavera multiplicaren les olives, però les pluges de la tardor han arribat massa tard per salvar la sevillenca, que és la primerenca, i la morruda no ha madurat. Un any que podia ser excel.lent, després del desastrós 2011, ha quedat en bo.

Finca: Règula i Josep

Lloc: La Coma d’en Riba, El Perelló

Collita: 10 i 11 desembre 2012

Rendiment: 22%

Acidesa: 0,3º

Varietats: Morruda blanca 90% i sevillenca 10%, descarregades de l’arbre.

Consum: Després de la molta en fred, l’oli reposa dos mesos fins decantar el febrer 2013.

Regula collita_html_7b091c68

13 December 2012 - Posted by | Environment/Medi ambient |

5 Comments »

  1. Us felicito per cuidar la terra i els seus fruits i perquè us ho passeu tant be. Els resultants del teu maset són boníssims. Potser heu collit menys quilos, però el rendiment és molt alt, gracies a l’eixut i l’acidesa és baixíssima, també gracies a l’eixut, que ha retardat la maduració. L’oli català té aquest punt d’honor I per això la collita comença el novembre, quan les olives encara són verdes, I s’arrenquen dels rams amb una pinta que se sosté amb la ma esquerra. per això aquesta collita s’anomena d’olives “esquerrades” I les més madures , negres, que ja han caigut, s’anomenen “plegades”. El seu valor és inferior. Un dia ja m’explicaràs com funciona el braç mecànic.

    Nota de l’editor: L’etimologia no és del tot exacta. Quan l’oliva es cull de l’arbre se’n diu “descarregar” que a Ebre s’han menjat el principi i en diuen “carregar”. Quan recullen les borrasses amb les olives dins se’n diu plegar (i de fet es pleguen les xarxes). Les olives del terra en diuen un altre nom però ara no el recordo perquè no les arrepleguem nosaltres sinó després el pagès. El braç agafa la branca i la sacseja com si fos una gran mestralada. Les olives madures cauen a la borrassa i les encara verdes queden a l’arbre. En realitat selecciona millor que el rastrell de mà, que ho arrenca tot, a les verdes i a les madures, i molt més ràpid. En un matí plegàrem 354 kilos o deu sacs! Com que es va tant ràpid, l’oliva no té temps d’acidificar-se i la qualitat és superior. A veure què tal serà l’oli. La morruda no és de tan bona qualitat com la sevillenca.

    Like

    Comment by Eduard Cardona | 14 December 2012 | Reply

  2. Very nice. In Colombia, we have mangos and bananas. Happy Christmas. I enjoy your articles.

    Like

    Comment by David Hutchinson | 14 December 2012 | Reply

  3. Herzlichen Dank für den Ernte-Bericht aus Katalonien – rundum zufriedene Gesichter! Wir gehen vom 27.12. bis zum 2.1. in das Haus “Baldana” auf dem Gebiet der Gemeinde Tortosa. Wir möchten mal nicht nur im Sommer am Ebro sein, sondern auch einmal im Winter; daneben gibt es viel zu tun in ihrer Agrikultur. Wir wünschen euch herzlich schöne Festtage – wo auch immer!

    Like

    Comment by Dieter und Maja | 14 December 2012 | Reply

  4. Ja veig que heu fet una bona collita!

    Like

    Comment by Roger | 14 December 2012 | Reply

  5. Looks lovely – blue sky, superb tree!

    Like

    Comment by James | 14 December 2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: