La República Catalana

News Comment/COMENTARI AL DIA

Ferran Adria’s Hidden Jewel Pakta/PAKTA, LA JOIA AMAGADA DE FERRAN ADRIÀ

 Ferran Adria’s Hidden Jewel Pakta

by Josep C. Verges

Honzen

Honzen Ryori: sweet corn cream with caviar, baby scallop with chalaca sauce, soy milk yuba with salmon roe and avocado, charcoal grilled aubergine with kimuzu, and olluco with huancaina sauce.

 

Ferran Adria closed El Bulli in 2010, overcome by success, with a waiting list one million strong and losses just as high, a case of too many cooks for too much broth. From his hideout among the rocks of Dali’s surrealism, he has now moved to trendcity Barcelona with three restaurants: Tickets for fun tapas, 41 Experience exactly for that, and Pakta, the Japanese-Peruvian challenge to the boring sushi fad food cult (See also Albert and Ferran Adria’s Parallel 41).

 

The menu card is signed by all the Pakta team, led by Ferran Adria’s brother Albert, with headchefs Kyoko Ii of Japan and Jorge Muñoz of Peru, and pastry chef Matilde Rinaldis of Argentina. The kitchen staff is still enormous, twelve in total, plus five for service led by Zet Chung of Peru. There are eight nationalities at work, offering just two options, the 30 course Machu Picchu and a shortened version, Fujijama, always surprising, incredibly delicious and not at all heavy, the best of three continents inside Ferran Adria’s jewel.

Dolç

Peruvian Fiorella Garcia Rivas with her magic wand explains to Regula Pfeiffer the Honzen Ryori sweets: sweet potato picarones with honey and cinnamon, banana bombon with umeshu gel, iced mango rose with verbena dew, and shikwasa suri. Below: Palamos blue prawn wrapped in herbs, pine smoked inside a hallaca. Regula Pfeiffer and Josep C. Verges in Pakta.

 

Pakta, la joia amagada de Ferran Adrià

per Josep C. Vergés

Gamba

Gamba blava de Palamós dins un farcellet d’herbes al fum del pi embolicada en una hallaca.

 

Ferran Adrià va tancar El Bulli el 2010, ofegat per l’èxit, amb una llista d’espera de més d’un milió i pèrdues igual d’elevades, un cas de massa cuiners i massa menjar. Des del seu amagatall entre roques del surrealisme de Dalí, ha marxat a la ciutat que marca la pauta Barcelona amb tres restaurants: Tíckets per tapes divertides, 41 Experience, exactament això, i Pakta, el repte nipó-peruvià a l’avorrit culte de moda sushi (Veure també Paral.lel 41 d’Albert i Ferran Adrià).

 

El menú va signat per l’equip de Pakta, conduit pel germà de Ferran Adrià Albert, amb els caps de cuina Kyoko Ii del Japó i Jorge Muñoz del Perú, i la cap de pastisseria Matilde Rinaldis d’Argentina. El planter de cuina seguiex  enorme, dotze en total, més cinc per servir dirigits per Zet Chung del Perú. Vuit nacionalitats treballen juntes per oferir només dues opcions, els 30 plats de Machu Picchu i la versió reduida de Fujijama, sempre sorprenents, increiblement deliciosos i per res pesats, el millor de tres continents dins la joia de Ferran Adrià.

 

Pakta

Règula Pfeiffer i Josep C. Vergés a Pakta. Primeres fotos: Honzen Ryori: crema de blat de moro dolç amb caviar, petxina a la xalaca, iuba de llet de soia amb ous de salmó i daus d’alvocat, albergínies rostides amb salsa kimuzu, i olluco a la huancaína. La peruviana Fiorella García Rivas amb la seva vareta màgica explica a Règula Pfeiffer l’Honzen Ryori dolç: picarons de moniato amb mel i canyella, bombó de plàtan amb gelatina d’umeshu, rosa gelada d emango amb la seva rosada de marialluisa, i el suri de shikwasa.

 

28 October 2013 - Posted by | Culture/Cultura |

6 Comments »

  1. Bon profit!

    Like

    Comment by Salvador | 28 October 2013 | Reply

  2. Gamba blava de Palamós??? És tenyida? Doncs aquí sempre, sempre, és vermella, el que pasa és que té una tonalitat violàcea al cap, i res més. Ningú entendrà que la gamba de Palamós és blava!!

    Like

    Comment by Paulina | 28 October 2013 | Reply

  3. Que bé que us cuideu!

    Like

    Comment by Tate | 28 October 2013 | Reply

  4. … and eventually the bill, what was it like?

    Note from editor: Professorial. Menus 90/120 euros. Worth a visit.

    Like

    Comment by Dieter | 29 October 2013 | Reply

  5. You are quite the lucky dog since you were able to enjoy the “Hidden Jewel”. I love your smile in the picture! My wife is currently on the team of experts that is shaping up the famous “Bullipèdia” so I am quite familiar with Ferran Adrià’s world!

    Like

    Comment by Sam | 29 October 2013 | Reply

  6. Estem molt agraïts pels seus comentaris. Els esperem aviat al Pakta. Salutacions, Pakta, C/ Lleida, 5, 08004 Barcelona
    http://www.pakta.es

    Like

    Comment by Pakta | 6 November 2013 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: